Остров Наксос

__


Остров Наксос е вдъхновението за първия продукт на Корес. Най-големият и най-плодородният от Цикладите в Егейско море, известен като мястото, на което е бил скрит Зевс, богът на небето и гръмотевиците, докато достигне пълнолетие; познат още като острова, на който Тезей изоставя Ариадна, след като е убил Минотавъра.

Първият продукт на Корес, ароматен сироп с мед и анасонови семена, е вдъхновен от „ракомело“ - сгряваща алкохолна напитка, която дядо Георгиос Корес приготвял в своето село Скадо на остров Наксос.

 

Rakokazano

__


There is an old saying in Greece..“when you smell rakokazano, winter is coming”.
Rakokazano or Charani in Greek is the wood-fired kettle used to distill grapes and produce Raki, a strong alcoholic spirit, much needed during the harsh winters on the Aegean islands.
This traditional extraction process, known as Rakitzo, has been used all over the Mediterranean region for nearly 2,000 years. The KORRES rakokazano story begins in the middle of the 19th century with the great great grandfather of George Korres, Ioannis.
It was then passed on from generation to generation ending up in the hands of George’s grandfather, the last to honour the family tradition of raki distilling. Eventually the rakokazano got lost only to be rediscovered by a Korres family member who still lives on the island of Naxos  and arranged for it to ‘travel’ to Athens.  Ever since its return to the family ‘home’ the rakokazano is on display in George’s office; for George, the rakokazano tradition links back to the first KORRES product he has created, an aromatic cough-relieving syrup with honey and aniseed.
Still a best-seller after all these years, that syrup was inspired by Rakomelo, the warming concoction of Raki and Honey which George’s grandfather used to make in his village, Skado of Naxos, and offering it to underage (!) George as a cold remedy in the winter days.
For George the Rakokazano also symbolizes the exemplary, eco-certified organic plant extraction that KORRES has developed; the team traveled literally across the world to assess the contemporary plant extraction ‘know-how’ available and ended up designing in cooperation with the University a first-for-Greece unit combining various technologies, another testament to the brand’s obsession with quality and attentiveness to the smallest of details. These strong associations have led George to depict it  as a symbol, featured today on the brand’s packaging.
 

 
Ракомело / Ракицо

__

Означава „ракия и мед“. Дестилирането на ракия в Гърция се нарича „ракицо“. То става в края на септември след смачкването на гроздето, за да се извлече мъстта – на гръцки „мустопатия“. „Строфилия“, мъстта, се оставя десет дни да ферментира или както казват местните, „да се ядоса“ в каменно корито. Подготовката на „карани“, казана, започва със счупване на неговия печат. В края на всяко „ракицо“ местната полиция запечатвала казана с восъчен печат, за да не се използва за производство на незаконен алкохол. На следващата година полицаите се връщали, за да издадат отново разрешение да се произведе ракия и да счупят миналогодишния печат. Когато дойдело време да започне дестилацията, майсторите на ракия палели огън и поставяли казана върху „пиромахос“ - основата, която държала казана над огъня. После слагали на дъното на казана „маратиес“ - стъбла копър, за да ароматизират дестилата. След като напълвали казана със „строфилия“, затваряли го с капака и го запечатвали плътно от всички страни, използвайки кал и кравешка тор - „свурниес“. Закрепвали единия край на „мула“ - метална тръба - върху капака, а другия прекарвали през голям глинен съд с тесен край - „бирбиница“. Напълвали „бирбиница“ със студена вода, за да охлажда „мула“ и да кара парата от „строфилията“ да се превръща в ракия. Докато чакали да опитат първака, така наречената „протораки“, мъжете печали дюли – отлично подхождали на ракията. Вече готовата ракия наливали в големи стъклени бутилки или глинени съдове и я съхранявали в домашните си килери - „магаце“. С нея щели да приготвят „ракомело“ - сгряваща алкохолна напитка с мед, която земеделците и миньорите в мините за корунд взимали на работа. Използвали я още при превързване на рани и напоявали с нея компреси, за да облекчат коремни болки.
 
 
 
Хомеопатия

Предимствата на натуралните съставки се съдържат не само в тяхната ефикасност, а и в уникалната... Още >
 
Аптека Корес

Аптека Циванидес, намираща се зад стадион „Калимармарон“ в Атина, отваря врати в средата на 60-те години като... Още >
 
Лена и Георгиос Корес

Лена Корес, инженер-химик, се присъединява към Корес през 1996 година. Лена, вече майка на две деца, е първият човек… Още >
 
Wild Rose Cream

KORRES Wild Rose 24-Hour Cream is the brand’s first global innovation and first ever skincare product...
Още >
 
Хронология на Корес

Когато Корес навършва 15 години, Георгиос Корес се връща към класическата рецепта на дядо си, този...
Още >