Билки

__

Всички наши формули са разработени възоснова на натурални съставки.

Дива роза

Дивата роза вероятно е на-популярното цвете на света. Маслото от дива роза, богато на октадекадиенова и октадекатриенова киселина, притежава забележителни лечебни, овлажняващи и омекотяващи свойства. В същото време то образува фин предпазен слой върху кожата, който подпомага клетъчната регенерация и подобрява структурата на епидермиса. Нещо повече, плодовете на дивата роза са прочути с високите си нива на витамин C, оказващи изключително възстановяващо въздействие върху фините бръчки и нарушенията в цвета на кожата.


Нар

Екстрактът от нар е богат източник на танини, антоцианини, витамини (A, C, E) и минерали и широко се използва заради неговите антиоксидантни свойства. Един нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай. Това ниво на антиоксиданти ефективно преодолява свободните радикали, които предизвикват преждевременно състаряване на кожните клетки. Екстрактът от нар има също и забележителни стягащи свойства заради съдържанието на танини. В резултат на това стяга порите и укрепва кожния епидермис, което го прави идеален за мазна и комбинирана кожа.


 
 
 
 

Силата на растенията

__

Романтичният ореол на натуралните съставки

Природата, дарителката на всички блага, винаги ни е привличала със своя романтичен повик – Ева в Райската градина изкушава Адам да вкуси от Дървото на познанието; Омир споменава „разчупването на нара“, традиция, оцеляла и до днес благодарение на асоциацията на плода с живота, плодовитостта, страстта и силата; Сократ се осъдил на смърт, като изпил смъртоносна смес, съдържаща отрова от бучиниш; героинята Рапунцел на братя Грим е кръстена на растението мотовилка, растението на „разногласията“ или на френски „зелена фея“; алкохолната напитка, ароматизирана с анасон – абсентът, - извлечен от билката пелин (Artemisia absinthium) се свързва с парижките художници и писатели.

Силата на растенията

Лекуващи, успокояващи, тонизиращи, съблазняващи. Силата на растенията е била обект на изследвания още от най-ранни времена. Древногръцкият лекар Хипократ, познат още като бащата на медицината, посочва в своите трудове огромен брой лековити растения. Ако се придвижим бързо до златния век на ботаниката, ще видим, че по онова време ботаниката е била дял от медицината и изключително широко се е прилагала от лекарите и хирурзите. Крилата римска фраза гласи: „Vis medicatrix naturae“ - лечебната сила на природата. Придвижваме се още по-напред, до архива на Корес с хомеопатични лекарства, с над 3000 натурални смеси на основата на растения.

 
 
 
Лов на растения

__

Колекционирането на живи растителни образци от дивата природа, понякога наричано „лов на растения“, е дейност, развивана от столетия. Най-ранното запазено свидетелство за лов на растения е от 1495 година пр. хр., когато в Сомалия са изпратени ботаници, за да донесат тамянови дървета за царица Хатшепсут. Викторианската епоха преживява бурен лов на растения – ботаници-авантюристи обхождат света в търсене на екзотични видове, които носят у дома, като често се излагат на сериозна опасност. Накрая тези растения обикновено се озовавали в ботаническите градини или в частните паркове на богати колекционери. Сред най-продуктивните ловци били Уилям Лоб и брат му Томас Лоб, Джордж Форест, Джоузеф Хукър, Чарлз Марис и Робърт Форчън.

Приказка за ботаника изследовател

В Корес нашият екип от експерти се ръководи от ловеца на растения Орестес Давиас. Подтикван от страстта си, от богатството и разнообразието на родната флора, Орестес търси съставки, които обезпечават основата за всички формули на Корес. Той пътува по целия свят, макар че фокусът на постоянните му издирвания е гръцката флора.

Считана за страната с най-изобилна флора на квадратен метър, Гърция е идеална отправна точка за растителните приключения на Орестес.

Нашият лов на растения не е против природата. Приоритетът ни е опазване и защита на застрашените растителни видове. Екипът, който търси растения, състоящ се от ботаници, агрономи, химици, инженер-химици и фармаколози, работи за устойчивото развитие на растителните популации и същевременно съставя карта на родната флора.

 
 
 

Карта на
гръцката флора


__

За да са в състояние да откриват билките с най-високо качество, нашите ловци на растения в сътрудничество с Органичната селскостопанска лаборатория на Аграрния университет в Атина нанесоха на карта растенията от гръцката флора. Като работи за опазване на застрашените билки, устойчиво развитие на растителните популации и се базира на климатични и почвени условия, методи за репродуциране, разстояние на засаждане и количествен добив, този екип е подбрал идеалната зона за култивиране на всяка селектирана от Корес билка.

След оценка на резултатите от изследванията върху избраните растителни зони, изграждаме сътрудничество, чрез което подкрепяме местните общности, съюзи и селскостопански кооперативи. Социални критерии като безработица, изостанали селски региони, нуждата от финансова помощ са значителен фактор в процеса. С други думи, между два региона, които имат едни и същи показатели по отношение на почва и климат, Корес започва сътрудничество с най-изостаналия като част от постоянно усилие да подпомага местните фермери и да укрепва икономиката в района.

 
 
 

Нашите съставки

__

Натуралните активни съставки, които използваме, се извличат от четири първични компонентни групи:

ЛЕКОВИТИ БИЛКИ:
Съставки, наследени от дните в аптеката – невен, ехинацея, кантарион, вечерна иглика

ГРЪЦКА ФЛОРА:
Растения, които с еволюцията са се адаптирали да растат в уникалната гръцка среда – мащерка, градински чай, лаврово дърво, маслина, мастиха

ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ:
Полезни съставки с изключителни свойства за здравето на кожата – кисело мляко, мащерков мед

НАТУРАЛНИ АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА:
Активни вещества като антиоксиданта кверцетин с доказана ефикасност според откритията на международни изследователски програми, включително и първичното проучване, проведено от Лабораторията за изследвания и развитие на Корес. 
 
 

Еко

100% възобновяема енергия Работим според редица надеждни, прости критерии, които осигуряват реално...
Още >

Сътрудничество

Изборът да не култивираме сами билките, от които се нуждаем, е съзнателен...
Още >

Екстракция

Извличаме екстракти и изолираме активните вещества от подбрани растения с нашата щадяща средата... Още >

Проучвания

Често се смята, че натуралната козметика разчита предимно на традиционни рецепти вместо на...
Още >

Как произвеждаме

Водата е една от най-значимите съставки в мнозинството козметични формули...
Още >


Равнец


Използването на равнец в традиционната медицина наскоро беше подкрепено от медицинските изследвания. Равнецът има забележително антибактериално и лечебно действие. Играе важна роля в грижата за кожата, тъй като неговото бяло изсушено съцветие е подходящо за прилагане на чувствителна кожа. Някои от свойствата му са регулиране на мазнините и възстановяване на косата.